Klimop; het muurbloempje in onze tuinen

Grote kans dat je klimop in je tuin hebt groeien; hij groeit namelijk in menig tuin in Nederland. Je mag deze groene schat in je tuin gaan omarmen. Er schuilen namelijk veel waardevolle geheimen in deze plant.

Vogels en insecten vinden er een schuilplek. En wist je bijvoorbeeld dat de plant verandert wanneer hij volwassen wordt? Z’n blaadjes veranderen van vorm, ze worden ruitvormig en hij gaat bloeien. En niet in de zomer, maar gewoon in het najaar, as we speak (oktober). Bijen en andere insecten zijn erg blij met zo’n late bloei. Ze hebben in de herfst dan ook nog wat te eten. En in de winterperiode geeft de plant bessen; hoe handig voor de vogels, die er in deze koude periode dankbaar gebruik van maken. Jij bent dus enorm goed bezig met Hedera in je tuin! 
Goed om te weten: wanneer de plant eenmaal volwassen is, klimt hij niet meer. Wil je dat hij blijft klimmen, snoei hem dan voordat hij dit stadium bereikt. Je kunt hem eerst ook laten klimmen tot de gewenste hoogte en dan de volwassen afhangende takken laten groeien. En als de bloemen tevoorschijn komen, kan het feest beginnen.